Jump to content

Світлописець (Captura). Інструкція й поради з підготовки до створення якісних зображень


Recommended Posts

634.png

З дозволу автора Rebuffi хочемо поділитися його інструкцією зі створення якісних та цікавих зображень у світлописці Warframe. Далі пряма мова.

Почну з основ, на які естети #fashionframe перш за все звертають увагу:

  • створення знімків;
  • налаштування графіки;
  • налаштування світлописця;
  • хромакей.

Але перед цим хочу поділитися програмним забезпеченням, яке можна використовувати:

  • Paint net — безплатний графічний редактор, який не має нічого спільного з MS Paint. Це радше урізана версія «професійних» редакторів на кшталт Adobe Photoshop. Доволі швидкий і не вибагливий до ресурсів у користуванні. Дозволяє працювати з шарами й розмиттям, чого, на мою думку, достатньо в роботі із зображеннями Warframe. Нова версія підтримує українську.
  • Krita — ще один безплатний графічний редактор векторної та растрової графіки, потужний конкурент Photoshop та Illustrator в умілих руках.
  • SRWE (Simple Runtime Window Editor) — редактор вікон. Невелика програма, що дозволяє вийти за межі роздільності екрана. Із Warframe використовується для того, щоби створювати знімки екрана в якості 4К або 8К (про це далі).
  • ReShade – програма для додавання внутрішньоігрової подальшої обробки зображення, дозволяє додати в ігри такі графічні фішки як атмосферне освітлення, HDR, розмиття, туман, дозволяє гратися з кольорами тощо. Я використовую його суто для хромакею з налаштуванням відстані. Працює на DirectX, OpenGL і Vulkan, установлюється безпосередньо на гру (у нашому випадку — в теку Warframe). Під час встановлення вибираєте тип генерування зображення (для оновленої графіки у WF — DX12) і бажані спецефекти, після чого можете в грі викликати вікно Reshade і гратися з усім, що вибрали. Мова тільки англійська.
    Увага! Позиція DE така, що вони дозволяють застосування Reshade у WF і не розцінюють це як порушення EULA, проте були поодинокі випадки блокувань за використання Reshade. Гравці зверталися в техпідтримку й блокування знімали, тому користуйтесь на свій страх і риск (особисто в мене за 5 років проблем не було). Крім того, після оновлення запускача WF із теки видаляється файл dxgi.dll, потрібний для роботи RS. Тому зробіть заздалегідь копію цього файлу й перед першим запуском гри після оновлення запускача скопіюйте його назад у теку Warframe.

 

1. Створення знімків

Знавці світлописця ніколи не використовують F6 для створення знімків, тому що WF зберігає їх стисненими в .jpg з дуже посередньою якістю кольорів. Натомість можна робити нестиснені знімки в .png за допомогою сторонніх програм або того ж Steam:

image.png

ReShade також є можливість робити нестиснені знімки екрана в .png або .bmp. Можна також просто зробити PrtScr і вставити в редактор, але в такому випадку SRWE не зможе зробити збільшення зображення.

 

2. Налаштування графіки

Звісно ж, налаштування мають бути максимальні, але не всі.

  • У запускачі виберіть DX12 та поліпшений графічний рушій.
  • Глибину чіткості має сенс залишити, якщо у вас дуже насичене деталями тло, на якому ворфрейм слабо виділяється. Якщо у вас тлом слугує небо чи якась непримітна стіна, розмиття вам навряд чи потрібно, а якщо й так, то ліпше його додати вже через ReShade або в редакторі, бо у WF воно кривувате, що особливо впадає в око на малих роздільностях.

image.png

image.png

 

3. Налаштування світлописця

Тут варто згадати лише один пункт — кут огляду, який всі завжди ставлять у мінімум. Бо що він більший, то більшим проявляється ефект риб’ячого ока, що робить вашого ворфрейма кумедним і безглуздим на вигляд:

image.png

 

4. Хромакей

Якщо ви просто зробите хромак на зеленому/синьому/черовному тлі, то через неточність його виділення у вас залишаться неприємні для ока рештки:

image.png

Крім того, в панорамі хромакея вибір кольору тла впливає на освітлення фрейма:

image.png

Щоби позбутися таких проблем, має сенс зробити два знімки:

  1. Із повним освітленням і нейтральним (сірим або темно-сірим) тлом.
  2. Із повністю прибраним освітленням і контрастним яскравим тлом (таким, з яким не будуть зливатися виступаючі елементи фрейма, як-от світні чи металеві, що відбивають світло.

Ось приклад:

image.png

За допомогою чарівної палички в графічному редакторі, який ви обрали, потрібно виділити контур ворфрейма на другій версії й перенести його на першу, а потім вирізати:

image.png

Результат буде тим якіснішим, чим більша роздільність зображення. У цьому випадку я виставив 5760х3240 через SRWE.

Крім того, щоби згладити контури після видобування я продублював шар із фреймом на тло, застосував до нього слабке ґауссове розмиття, після чого продублював ще кілька разів і об’єднав все в один шар:

image.png

Подальшого згладжування можна досягти шляхом повного відокремлення фрейма від тла, яке ви оберете:

image.png

Для цього фрейм по контуру вирізається з шару тла, який своєю чергою переноситься наперед. Потім контури тла таким самим способом розмиваються, і так досягається ліпше згладжування.

image.png

image.png

image.png

Крім того, якщо створити проміжкові шари тла із сильнішим розмиттям, можна додати «об’ємне» освітлення до фрейма, що покращить атмосферність:
image.png

SRWE

Ну і нарешті про SRWE. Для того, щоби збільшити роздільність зображення у WF за допомогою SRWE, треба запускати WF у режимі без рамки на весь екран.

  1. Заздалегідь підготуйте все у світлописці для того, щоби зробити знімок.
  2. Натисніть Alt+TAB.
  3. Відкрийте SRWE.
  4. Виберіть процес Warframe.

image.png

image.png

  1. Виставте, наприклад 7680х4320 і натисніть Set.
  2. Натисніть Alt+TAB знову, щоби повернутися в гру, і створіть знімок.

Зверніть увагу, що, якщо ви вийшли за рамки свого монітора в плані роздільності, то в грі у вас буде показуватися лише ліва верхня частина зображення (скажімо, якщо монітор має 1080р, а ви поставили 4320р, то будете мати на екрані 1/16 всього зображення).

PrtScr у такому випадку не спрацює, тому що захопить тільки те, що показується на екрані; проте Steam, до прикладу, або ReShade захоплять і збережуть повне зображення.

УВАГА! Максимальна роздільність для WF і для більшості відеокарт — 7680х4320 (8К), і якщо ви спробуєте поставити вищу, то, імовірно, гра закриється з помилкою.

 

1.jpg

Link to comment
Share on other sites

Думаю, це дуже корисно коли ти тільки починаєш свій шлях 😅
Але не дуже корисно, коли людина бачить у Warframe тільки фарм/донат 🤔

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Liumento said:

Думаю, це дуже корисно коли ти тільки починаєш свій шлях 😅
Але не дуже корисно, коли людина бачить у Warframe тільки фарм/донат 🤔

 

Чому ж, багато гравців є професійними fashionframe-істами й світлописцями, які створюють неймовірні зображення в грі. І серед ендґеймерів таких багато також.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...