Jump to content

digital extreme şirketi 1.5 milyar $ satıldı


-Cosmos-Ali

Recommended Posts

leyou hong kong merkezli bir şirket olup yan kuruluşlardan biri olan digital extremes şirketine sahip ancak uzun süredir tencentin piyasayı özellikle takip etmesi üzerine uzun süredir leyou şirketini takip eden çin merkezli tencent şirketi sonunda leyou  1.5 milyar dolara satın aldı tabi yan kuruluş olan digital extremes de buna dahil olduğu için resmi olarak oyunu satın almış bulunmakta leyounun yaptığı açıklamaya göre yılın ilk çeyreğinde korona sebebi ile 5.8 milyon dolar kaybeden şirket korona süreci içerisinin ilerleyen günlerinde warframede yaklaşık %15 lik bir oyuncu artışı sağlayarak ve devamında 9.3 milyon dolarlık bir gelir elde eden leyou şirketinin yüzünü güldürdü digital extreme şirketi oyundan kazanılan gelirin %80 i oyunu geliştirmek için kullanıldığı açıklandı peki sizce digital extreme şirketinin tencent tarafından satın alınması warframe gibi mükemmel bir oyunu nasıl etkiler ?

Link to comment
Share on other sites

Keşke kaynak da paylaşsaydınız.

 

Açıkçası tencent gibi bir firmanın oyunları oyunculara ücretsiz içerik sunup ardından para kazanmak için oyunda kozmetikler ile yada oyun içi içerikler ile gelir elde etmek üzerine oluyor. Sezon kartları gibi. Böylesine online oyun sektöründe bulunan görülebilecek en az para ödenerek biryerlere gelinen oyunun akıbetinin iyiye gitmiyeceğini düşünüyorum. Zaten uzunca bir süredir firma kulağını oyunculara kapamış durumda ve getirdikleri güncellemeleri şahsen hikaye akışlarına ve oyunculara hakaret olarak görmeye başladım.

 

Railjack ile gelen güncelleme sonrasında fiyasko yaşandı ve asla eğlenceli değil. Seven bir kısım grup var ise de genel orana bakılırsa sevilmediği aşikar. Kuva lichlerin zaten mantığı uzunca bir süre oyuncuların vaktini çalmak üzerine. Ardından gelen steel path yüksek seviye oyunculara bu iki saçma güncelleme üzerine hakaret niteliğinde ne konu ile bağı olan ne de eğlencesi olan bir güncelleme oldu. Üzerine gelen helminth sistemi tamamen warframe firmasının sanırım çok net bir şekilde düşünce tarzını bize göstermiş oldu. Son seviye oyunculara eğlenceli ve hoşlarına gidecek bir içerik sunmak yerine tüm hammaddelerini yiyen saçma ve konu ile bir alakası bile olmayan bir anda odamızda belirmiş bir canlı koyup bize durduk yerde manasızca hammadde kastırmak. Yetmiyormuş gibi zaten zamanında kasmış, sahip olduğumuz warframeleri tekrardan elde ettirmeye yöneltiyor. 

 

Burada çok önemli 3 husus var bence. 

1. Oyunculara eğlenceli içerikler sunabilmek.

2. Oyunda gelen içerikleri bir manası ile (Hikaye bütünlüğü) sunmak.

3. Oyunda PVE temasını daha mantıklı kullanmak. Güçlendirme/güçsüzleştirme güncellemeleri ve verilen kararlar. 

 

1. Bir farm oyunu oynuyoruz bunun farkındayız ve saatlerce birşeyleri farmlamak için bu oyunu oynuyoruz neredeyse hepimiz. Fakat bunu oyuncuları eğlendirerek sunmak yerine yeni güncellemler getirseler, yeni içerikler getirseler bile bir yere varamicaklarını düşünüyorum. Tüketildikten sonra oyunun oynanmasına sebep olucak eğlenceli bir içerik malesef bulunmuyor. Sabah 8 pc başına oturup akşam 5'e kadar farm yapıp yatmak gerçekten kaç kişiye hitap ediyordur acaba. Oyunda gelen güncellemeler ile insanları farklı yerlere itiyorlar ve bölüyorlar. Plat kazanmak yeni başlayan oyuncular için işkence. Sıfırdan bir insanın oyunu başlaması ve plat elde etmesi çok daha zorlaştı riven modlar oyuna eklendiğinden beri neredeyse. 

 

Hatta minik bir örnek veriyim. Eskiden 1 adet void anahtarı ile 4 kişi göreve girip saatlerce hayatta kalma görevi yapıp çıkışta üstümüz plat parça dolu (her 5dk da bir ödül düşüyor) çıkardık ve gerçekten o her 5 dk ne düşücek hissi eğlencesini yaşardık. Eski sistem çok sans içeriyor mantığında bu sistemi getirdiler ben şimdi aynı relic sahibi 3 arkadaş bulup traces basıp göreve girince bile düşmeme şansı oluyor ayrıca traces de kasmış olmamız lazım. Yine aynı dönemlerde raidler varken hem arcane hem de kredi kasıyorduk aynı görevde. Üstüne nadir kasalar bulunca içerisinden özel hammaddeler ve eşyalar düşüyordu (Gemi parçası vs). Şuan ki geldiğimiz noktada tüm oyuncular biryere savrulmuş durumda. Birimiz balık farmlıyoruz diğerimiz relic açıyoruz diğerimiz murmur farmlıyor. Ve arkadaşımız ile bile aynı anda aynı şeye ihtiyaç duymuyorsak eğlenemiyoruz. Bu işin bir de diğer boyutu var. Yeni başlamış bir oyuncuyu yanımıza alalım oyunu öğrensin aynı görevlere girelim dememiz mümkün bile değil. 2Mr adamı murmur mu farmlatıcaz yoksa balık mı tutturucaz. warframe bilmezken 0 platı varken yeni gelen warframe için parçalarını mı farmlama görevinde yanımıza alıcaz... Sonuç olarak oyuncuları bölmek son derece yanlış.

 

2. Olarak oyunun kendi ana hikayelerine son getirdikleri 2 güncellemede ve uzunca bir süredir ana hikaye getirmemeleri ile kötü davrandıklarını düşünüyorum. Bunca zamandır warframeleri bize dost gösteren oyun kalkmış bizden helmint için warframe farmlayıp sadece skillerini alabilmek için kendsine yedirmemizi istiyor. Alad V ile neredeyse farkımız bile kalmadı. Hayır second dream the war within ve umbra görevlerinde oyuncuların tüylerini diken diken edip. Warframe second dream görevinde operatörü kurtarması. Bizim the war within görevinde sadece warframe içerde kaldığı için operator halimizle kurtarmaya gitmemiz. Umbrada belkide bir warframe yüklebilecek en büyük anlam yüklenmeleri yapıldı. Şimdi ise bu karakterleri skill koparmak için yedirin diyorlar. Bukadar kendi yazdıkları hikaye üzerine nerdeyse edip sifon çekebileceklerini düşünmemiştim. 

 

Steel path gibi ise kalıcı bir gelecek güncelleme için 2 adet saçma cümle sunmaları ayrıca bir basitlik oluyor. Düşmanları çok öldürdün güçlendiler. Şimdi git tekrar öldür. Gerçekten ilk okuduğumda bile ekrana böyle bakıp gerçekten mi demiştim... Ayıp artık yani.

 

 

3. Bu sanırım firmanının en sorunlu olduğu konu olabilir. Oyuna kırık bir sistem getirip ardından onu zaman içinde yavaş yavaş bozmaları huyları gibi oldu :D Yani riven mod mantığı tamamen zaten oyunun hem mekaniğine hem de pazarına ağır zarar vermiş bir eklentiydi. 20K ya bir mod satılması gerçekten fakirle zengin arasını ağır şekilde açtı. Ürün başına ödenen plat miktarları bile önceki senelere oranla düştü. Peki rivenlar oyundan kaldırılmayıp da ne oluyor riven drumu gelip silahların riven modlardan aldıkları güç dengesi değiştiriliyor. Bir güncelleme sonra saçma birşey yayınlıyorlar skill koparılıcak diye ardından güncelleme çıkmadan güçsüzleştirme haberleri geliyor. Bir silah çıkıyor tüm oyuncular onu tercih edince silah emekliye ayıracakları güncellemeleri getiriyorlar. Gerçekten şunu merak ediyorum böylesine bariz sorunları bu firma içerisinde çalışan insanlar bir muhabbet esnasında ya biz ne yapıyoruz ? diye kendilerine sormuyorlar mı. İnsanlara birşeyi sevdirip daha sonra elinden almak ile bu iş yürür mü. Ya silahı denemeden getirmeyin ya da bu hasar ve güç konusunda çok önemli bir değişikliğe gidin. 

 

Oyunculara bu güncellemelerde en bozuk silah hangisi ise en çok hasarı çıkarabilmesi için onlara yönelmelerini izlemek ardından güncellemeler ile bunları bozmak yerine diğer yüzlerce kimsenin yüzüne bile bakmadığı silahları güçlendirin. Hepsi birbirinden orjinal tasarımlarda ve ses tonlarına sahip. Gerçekten kendileri üzülmüyor mu bunca silah var fakat tüm oyuncular bir avuç silah kullanıyor. 

 

Sonuç olarak warframe kendisi bu sorunları düzeltmemiş ve gerçekten ağır şekilde hata üstüne hata yapıp kendi oyunlarını baltalarken kulaklarını oyuncuya kapatıp sadece ünlü insanların yorumlarını dinleyip forumda fazla like almış postlara cevap mektense gerçekten geri dönüş yani geri bilgi besleme ağlarını güçlendirmeliler. Tüm oyunu sadece ünlü bir avuç insan oynamıyor tüm oyuncular olarak biz ve son karar olarak oyunun yapımcıları bize sunuyor. Eğer gerçekten kendi içlerine böylesine üzücü ve kötü içerikleri sunmak sorun olmuyor ise yakın zamanda tencente satılması ile daha ne kötü içerikleri görebiliriz tahmin etmek istemiyorum. Sadece oyunun daha güzel olması için verdiğimiz geri bildirimlerin harcadığımız vaktin bile boşa gittiğini bilmek ve güzel bir oyunun zaman içerisinde bozulup istatiksel olarak oyuncu kaybetmesini izlemek üzüyor :) 

Link to comment
Share on other sites

kaynak verecektim ama gece çok uykum vardı bunu bile zar zor yazdım ingilizce az var o yüzden bulduğum kaynakta ingilizce paylaşsam bir pek bir şey ifade etmez diye düşündüm

 

dediklerine fazlasıyla hak veriyorum çok doğru dedin şimdi bir warframenin yeteneklerinin tanıtılması bile cazip gelmez yaparım başkasında kullanırım denir biz başında helmint olabiliriz ama warframeleri bir çocuk olarak kendi başımıza yönetmeliyiz geçmişini unutma diyorlar tamam ama seninde dediğin gibi alad v den farkımız yok  gibi şuan alad  v kendisi ben seni daha iyi yapabilirim derken biz kendimizi ona vermek yerine kendi kendimizi ona çeviriyoruz daha 1 tane açık dünyayı başarılı bir sonuca ulaştırmaz iken üstüne 2 tane getiriyorlar sırf ilkinde büyük başarı ettikleri için oyunun sinematikte gösterildiği gibi cetusta sentient güçleri gelecekti yok orb valliste railjack olacaktı yok şimdi ise cambion driftte sadece necramech parçası ve mod düşürüp farm yapıyoruz burdaki amaç oyunun hikayesinden bile bağımsız gibi derelictin bile ayrıca bir havası vardı şimdi oda yok daha anlatacak çook şey var oyunu uzun zamandır oynuyorum ama eskisi kadar zevk vermiyor sırf diğer oyunlardan daha güncel oynaması zevk verdiği için oynuyorum ama gelen içerikler seninde dediğin gibi end game oyuncularının 1 kere yaptınız 1 daha yapın yada illa zamanlarını gereksiz şeyleri elde etmeye yönlendirmek 

 

buyrun kaynak :) 

https://investgame.net/news/tencent-has-acquired-leyou-technologies

https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-08-24/tencent-is-said-to-near-deal-to-take-gaming-firm-leyou-private

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...