Jump to content

Warframe Evreni 101 | Oyun Öncesi Hikaye


Lonstein
 Share

Recommended Posts

Konu Başlıkları

  • Bölüm 1: Dark Sector ve Hayden Tenno
  • Bölüm 2: Herşeyin Sonu ve Başlangıcı
  • Bölüm 3: İnsanoğlu'nun Yeni Evi Lua
  • Bölüm 4: Orokin Çağı
  • Bölüm 5: Lua'ya Sığmıyoruz
  • Bölüm 6: Irklar
  • Bölüm 7: Sentient Hunhow ve Savaşın Ayak Sesleri
  • Bölüm 8: Zariman Ten Zero Kazası ve Tenno'nun Doğuşu
  • Bölüm 9: Eski Savaş ve Prime Warframeler
  • Bölüm 10: İntikam
  • Bölüm 11: Uyanış

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Bölüm 1: Dark Sector ve Hayden Tenno

Önemli Not: Dark Sector, Digital Extremes (DE) tarafından Warframe'den önce piyasaya sürülen bir oyundur. Bu oyun, Digital Extremes ekibi ve topluluğu tarafından Warframe'in atası olarak kabul edilir. Warframe’in hikayesi, Dark Sector’den sonra yaşanan olaylara dayanmaktadır.

Soğuk Savaş'ın son yılları... Sovyetler Birliği, Technocyte adını verdiği ve bulaştığı kişiyi kontrol edilemez bir canavara dönüştüren virüsü laboratuvar ortamında geliştirmeyi başardı. Sovyetler Birliği'nde bulunan Amerikan casuslarının raporlarıyla tehlikeyi öğrenen Amerika, en güvendiği ajanı olan Hayden Tenno'yu emekliliğinden önceki son görevi olarak Sovyetler Birliği'ne göndermeye karar verdi. Ajan Hayden Tenno, laboratuvara sızma aşamasındayken düşmanlarından biri olan Nemesis'le karşılaştı ve Nemesis'le olan savaşında Technocyte virüsüne maruz kaldı.

Bir yandan vücuduna bulaşmış Technocyte virüsüyle savaşan, diğer yandan görevini tamamlamaya çalışan Hayden Tenno, görevi sırasında Nadia Sudek (Nemesis) tarafından bir odaya hapsedildi ve burada Proto-Excalibur zırhını buldu. Proto-Excalibur zırhının sağladığı avantajlarla görevini tamamlamaya çalışan Hayden Tenno, tüm çabalarına rağmen virüsün yayılmasını önleyemedi. Başarısızlıkla Amerika'ya geri dönmek üzere Amerikan ajanlarının onu alması için geldiği bölgeye geri dönen Hayden Tenno, Amerika'nın aslında bu virüsü yok etmek değil kontrol etmek istediğini öğrendiğinde, onu almaya gelen tüm ajanları Proto-Excalibur zırhıyla öldürdü.

Virüs, tüm Dünya'ya yayılarak Dünya üzerindeki yaşamın çoğunu öldürdü ancak Hayden Tenno, virüsle savaşmaya devam etti. Böylece Warframe evreninin ilk ve orijinal Excalibur'u oldu.

Hayden.png

Bölüm 2: Herşeyin Sonu ve Başlangıcı
Hayden Tenno'nun tüm çabalarına rağmen durduramadığı virüs tüm Dünya'ya yayıldı. İnsanlık, virüsle savaşmayı denedi ancak bir süre sonra Technocyte ile başa çıkamayacağını kabullendi. Bu kabullenmenin ardından, aralarında Ballas, Tuvul ve Glassmaker Nihil'in de bulunduğu 7 zengin iş adamı (Yediler), ellerindeki tüm güç ve kaynakları kullanarak insanlığı kurtarmaya ve hayatta kalan insanlarla bir araya gelerek Dünya'yı terk etmeye karar verdiler. İnsanlığın milyonlarca yıldır evi olan Dünya, artık onlar için uygun bir yer olmaktan çıkmıştı ve bu olurken insanlık bu değişikliğe yeteri kadar hazırlanamamıştı...

Bölüm 3: İnsanlığın Yeni Evi Lua
Hayatta kalmayı başarmış son insanlar ile birlikte Yediler, Dünya'yı terk ettiklerinde ellerindeki en iyi seçenek olarak, en karanlık günlerinde bile onlara bir ışık olan Ay'a yerleşmeye karar verdiler. Ay, yüzlerce hatta binlerce yıl boyunca bu hayatta kalan koloniye ev sahipliği yaptı. Onları, bir hayatta kalanlar kolonisinden çıkıp Orokin İmparatorluğu'na dönüşene kadar barındırdı. Bu süre zarfında Orokinler; sanat, teknoloji, edebiyat, mimari gibi kültürel ve sosyal alanların yanı sıra ölümsüzlük gibi ileride çok ciddi sorunlara neden olabilecek yeni keşiflerde bulundular ve sonsuz bir demokrasi yolunda Orokin Çağı'nı başlattılar.

Lua.png

Bölüm 4: Orokin Çağı
Orokin Çağı, Orokinlerin Ay'a taşınmasıyla başlayan ve Eski Savaş ile sona eren döneme verilen addır. Bu dönem boyunca Orokinler, ölümsüzlüğü bulmuş, Güneş sistemi geneline dağılmış, günümüzde bile Warframe evreninde oldukça ileri kabul edilen teknolojik harikaları yaratmış ve Warframe'in bilinen evrenini fethetmişlerdir. Ayrıca bu gelişmeler yaşanırken, Orokinler eski geleneklerini terk etmemiş ve binlerce hatta belki milyonlarca yıl önceki atalarının kültürel miraslarını günlük hayatlarında devam ettirmeye özen göstermişlerdir.

Tüm Detaylarıyla Orokin İmparatorluğu Tarihini Okumak İçin Aşağıdaki Bağlantıya Gidiniz

Bölüm 5: Lua'ya Sığmıyoruz
Ölümsüzlük gibi önemli bilimsel gelişmelerin yaşanması ve sağlık alanında devrim niteliğindeki ilerlemelerle birlikte Orokinler artık yaşlanmıyor, hastalanmıyor ve hatta yaralanmıyordu. Ancak, bu durum, insan nüfusunun Ay'a sığmayacak kadar hızlı bir şekilde çoğalmasıyla bir sorun haline geldi. Yediler ve İnfazcılar, bu sorunu çözmek için çalışmalara başladılar. Biyomekanik bir patojen olan Infested virüsünün mikroskobik tekno-organik parazitlerinin Orokin koloni projelerine bulaşması sonucunda kontrol edilemeyen Infested ırkı ortaya çıktı. Daha sonra Orokinler, ortama anında adapte olabilen Sentient adını verdikleri organik istila robotlarını oluşturdular. Sentient'lerin ortaya çıkmasıyla birlikte, insanlık hızla tüm güneş sistemi boyunca yayıldı ve Ay dışında Mars, Plüton, Neptün gibi gezegenlerde yaşamaya başladılar..

sentients.png

Bölüm 6: Irklar
Orokin Çağı'nda yaşam standartları o kadar yükselmişti ki artık kimse çalışmak istemiyordu. Orokinler, bu nedenle "Köle" olarak nitelendirebileceğimiz bir alt sınıf oluşturdular. Onlara verilen emirleri sorgulayacak kadar zeki olmayan ancak fiziksel açıdan güçlü olan Grineer'lar böylelikle ortaya çıktılar.

Bölüm 7: Sentient Hunhow ve Savaşın Ayak Sesleri
Her şey, ileride Sentient lideri olacak olan Sentient'in, nasıl olduğu bilinmeyen bir şekilde bilinçlenmesiyle başladı. Bu Sentient, her işin kendileri ve diğer ırklar tarafından yapıldığını, Orokinlerin ise sadece lüks ve refah içinde yaşam sürdüğünü fark etti. İleride "Eski Savaş" olarak adlandırılacak olan ayaklanmayı diğer Sentient yoldaşlarıyla telepati kurarak başlattı. Bu Sentient, kendisine "Hunhow" adını verdi ve isyana savaşın sonuna kadar önderlik etti.

Hunhow.png

Bölüm 8: Zariman Ten Zero Kazası ve Tenno'nun Doğuşu
Hunhow'un İsyanının yeni başladığı dönemlerde, Zariman Ten Zero adındaki bir Orokin Koloni Gemisi, görev esnasında Void Sıçraması yapacağı sırada yaşanan bir kaza sonucu Void'de mahsur kaldı. Geminin kaza yaptığını öğrenen Orokin İmparatorluğu hemen gemiyi aramak üzere işe koyuldu. Ancak gemiyi bulduklarında, Void'de yaşanan kazadan sadece çocukların hayatta kaldığını gördüler. Hayatta kalan bu çocuklar, "Bilinmeyen biri tarafından" gizemli güçler almışlardı.

Kazadan sağ çıkmayı başaran çocuklara Zariman Ten Zero adlı geminin adının kısaltması olarak "Tenno" adını verdiler. Tennolar ile ilgilenmesi için Arşimet Margulis görevlendirilmişti. Bu bir anda öksüz ve yetim kalmış çocuklar, zamanla Margulis'i yeni anneleri olarak kabul ettiler. Ancak Orokinler, bu çocukları Margulis'ten farklı olarak birer ucube gibi gördüler ve onlara "Şeytan" gibi ağır hakaretlerde bulundular.

Bölüm 9: Eski Savaş ve Prime Warframeler
Hunhow'un İsyanı gittikçe büyüdü ve Eski Savaş artık başlamıştı. Orokin'in yüksek teknolojisine bile anında adapte olma yeteneğine sahip Sentient ordusu, Orokin’i hızla alt etti. Orokinler, Sentient'lar ile savaşması için Grineer'ları militarize etmeye çalıştı ancak bu girişim başarısız oldu. Corpus Ticaret Birliği ise artık Orokinlere değil paraya tapmaya başlamış ve iki tarafa da teknoloji satmaya başlamıştı.

Grineer'ları militarize etme girişimleri sonuçsuz kalan Orokinler, Savaşı kaybetmenin ve binlerce yıldır sürdürdükleri Sonsuz İmparatorlukların sonunun geldiğini anladıklarında son çare olarak Sentient'lar ile eşit şartlarda savaşabilmelerine olanak sağlayacak bir çözüm arayışına girdiler. İlk olarak Entrati ailesinin katkılarıyla ağır silahlarla, void kalkanlarıyla ve Sentient Orphix darbelerine karşı bağışıklığa sahip otonom ve uzaktan kumanda edilebilen makineler olan Necramech’leri geliştirdiler. Ancak bu makinelerdeki uyarlanabilirlik eksikliği nedeniyle sonunda kullanımdan kaldırıldılar. Bu çaresizlik içinde Orokinler, geçmişte parazitin bulaşmasıyla birlikte bir salgın şeklinde kolonilerini istila eden Infested hakkındaki yasak bilgilerini araştırması için Ballas'ı görevlendirmek zorunda kaldılar.

Bu noktada Ballas, Orokin savaşçılarından ve diğer kastlardan alınan istekli ve isteksiz konular üzerinde deneyler yaparak Infested’ın yeni kullanımlarını araştırmaya başladı ve Helminth adı verilen, özel olarak tasarlanmış bir Infested türü aracılığıyla mutasyona uğramış insan deneklerden oluşan Warframe’leri yarattı. Bununla birlikte, yeni Warframe’ler güçlü olmasına rağmen eski bilinçlerinin bazı kalıntılarını korumayı başardılar. Kayıp benliklerinin yankıları onlarda yoğun bir öfke ve umutsuzluk ortaya çıkardı, bu da onları öngörülemez hale getirdi. Bu da Warframelerin her an saf değiştirip Sentientlara destek olabilecekleri anlamına geliyordu.

Rhino Prime’ın üzerinde yapılan deneyler sonucunda Orokin, Warframe’lerin tek başına en az Sentient'lar kadar kontrol edilemez olduğunu anladı. Ancak bu Warframeler, Zariman Ten Zero’dan kurtulan Tennolar ile empati kuruyordu. Tennolar böylelikle Warframe’leri kullanarak Savaşın ön saflarında kullanılmaya başlandılar.

Çocukların savaşta birer alet olarak kullanılmasına karşı olan Margulis, Orokin Yetkilileriyle ters düştü ve bundan rahatsız olan Orokinler, Margulis’i Sevgilisi Ballas tarafından infaz edilmeye mahkum etti. Bu yaşanan trajik olayla birlikte kahrolan Ballas, intikamla doldu ve Orokin’i devirmeyi planlamaya başladı. Tennolar, Orokin efendilerine hizmet eden ancak onurlarına bağlı olan savaş gücü olarak eğitilmeye başladılar. Transference aracılığı ile Sentient’lara karşı savaşmak için Warframe’leri kullandılar ve etkili oldular. Ancak Ballas, Margulis’in infazından çocukları sorumlu tuttu ve onlardan nefret etti.

oldwar.png

Bölüm 10: İntikam
Ballas, Hunhow ile işbirliği yaparak Orokin İmparatorluğunu yok etmeye karar verdi. Vitruvius kayıtlarında, Ballas Hunhow'a Warframe’lerin zayıflığını açıkladı: Lua’daki Rezervuar'da yarı bilinçli bir aktarım durumunda olan Tenno’nun korumasız olduğu ve öldürülmesi durumunda Warframe’lerin işlevsiz hale geleceğini belirtti. Böylece Hunhow’un kızı Natah, Tenno’yu yok etmek için doğdu.

Görsel olarak istediği forma dönüşebilen bu Mimic türü Sentient, Margulis’in görünüşünü taklit etti ve onun Orokin casusu olarak kullanılması amaçlandı. Void sıçraması nedeniyle kısır kalan Natah, Margulis’in formunda Tenno'ları içten içe hep sahip olmak istediği çocukları olarak kabul etti ve Irkına ihanet etmeye karar verdi. Hunhow’un ölümü ile birlikte, Natah'ın Lotus’a dönüşümü tamamlandı. Natah'ın erkek kardeşi olan Erra’nın Natah'ı geri getirme çabaları sonuçsuz kaldı ve Lotus, Tenno'ya Erra’yı öldürmelerini emretti.

Yüksek rütbeli Orokinler, Sentient’lara karşı kazandıkları “Zaferi” kutlamak ve Tenno’yu onurlandırmak için Plüton’da toplanırken Lotus’un önderliğindeki Tenno, saldırı emri aldı ve Orokin’e ihanet etti. Bu saldırıda Orokinler öldürüldü ve Orokin İmparatorluğu, Tennolar tarafından yıkıldı. Tennoların bu ihaneti, Stalker'ın Tennolara düşman olmasına ve onlara karşı İntikam Yemini etmesine yol açtı.

Bölüm 11: Uyanış
Eski Savaş'ın ardından uzun bir süre geçti ve Orokin İmparatorluğu tarihin tozlu rafları arasında yerini aldı, geriye ise sadece ondan arta kalan harabeler kaldı. Grineer'lar, savaşçı rollerinde devam ettiler ancak zeka eksikliği sebebiyle her yeni klon daha çirkin ve pis görünmeye başladı. Corpuslar ise teknolojilerini geliştirdi ve paranın hakimleri oldular. Infested virüsü kontrol dışına çıktı ve hızla yayılmaya devam etti. Tennolar ise uyanışlarını beklemeye devam ettiler. Bu bekleme, Kaptan Vor'un sizi bulmasıyla sona erdi ve Warframe başladı.

Uyan.png
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Sıradaki: Warframe Evreni 202

 

Edited by Lonstein
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • Lonstein changed the title to Warframe Evreni 101 | Oyun Öncesi Hikaye
  • 1 month later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...